Koje gljive |
Odgovori | Stranica <1234 9> |
Korisnik | ||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
2.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kordi , ako što prepoznaš napiši.
1. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Zbog čega se ne ostavljaju te stabljike tu ako nisu jestive? Zbog estetike ili ...? Meni bi bilo logičnije ih pustiti da trule tu na livadi ili možda ne oštetiti micelij pa samo odrezati klobuk.
Danas je bio plodan dan. Krenuli smo ranije, iako su bar 2 osobe češljale prije nas našli smo dosta . U ovoj šumici smo prošetali čisto zbog ljepote ( mlade jele ). Međutim glasanje životinje nije bilo niti malo ugodno, kao u filmovima o grizliju. Poslije smo vidjeli da se u blizini nalaze košnice, što nas je moglo navesti na samo jednu ideju, medo. Suprug je višlji 20 cm, ali ja sam duplo brža. Zaključak nikada ne zaključavati auto i pustiti ključ u bravi. Ovo je današnji ulov. Količinski 2 košare. Prva gljiva. Ovo su samo sunčanice, šampinjoni su se krčkali u vrijeme slikanja. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U principu su nejestive zato jer su žilave i vlaknaste. Ali navodno ih neki suše i melju u prah i kao začin dodaju jelima.
Zavisi od vrste do vrste gljive. Neke je (poput vrganjevki) najbolje u tlu zaokrenuti 360 stupnjeva i tada izvaditi, a kod nekih to ne možeš napraviti jer će ti se potrgati (smrčci npr.), pa je onda najbolje ih odrezati nožem skroz pri samome dnu. Plastičnim nožićem baš i neće tako lako ići, preporučam obični metani nožić
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ovo je neka vlažnica, gljiva iz roda Hygrocybe, odnosno Camarophyllus. U tim rodovima nema otrovnih gljiva. A ujedno tu spadaju najljepše gljive, koje po livadama oduševljavaju svojim prekrasnim jarkim bojama.
Ovako po slici mi se čini da bi ova tvoja mogla biti livadna sočnica -Hygrocybe pratensis (=Camarophyllus pratensis). To je odlična jestiva gljiva, jedna od najboljih iz tog roda.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Calavatia utriformis - trbušasta puhara.
Nije, neka druga guba. Vrlo moguće kresivna guba - Fomes fomentarius.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sunčanice.
Šampinjoni. Ovo sam ja i moje šumske cipelice. Još jedno pitanje. Stabljike sunčanica su jestivi ili ne? Nekako su mi drvenasti. Bacila sam ih. Kordi kako se pravilno beru gljive. Ovdje čitam vađenjem stabljike, a čula sam da treba rezati pri korijenu plastičnim nožićem. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Što bi bilo ovo?
Na žalost ljudi unište dosta gljiva. Mislim da tu gdje smo vidjeli zgažene , nisu životinje to radile, jer smo vidjeli ljude koji šetaju. I finiš je oko 2 kg gljiva, jupii. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ostavljena.
Ubrana i pojedena. Početak. MM nije želio ići u gljivarenje, a ja nisam krampati na teren. Ipak mi je želja uslišana i kupljena je ukrasna vrećica za gljivice, papirnatu je nemoguće naći. Punjenje. Šampinjoni. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Današnji plodovi.
Nemojte me kritizirati učimo se ( ja i MM), ubrali smo neotvorenu sunčanicu, sutra već nećemo. Ove smo pustili drugima. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo neke stare slikice. I živa sam, hvala Bogu.
Puhara. A što bi bilo ovo? Da nije sjajna hrastovka? |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kordi hvala, hvala!! Ti si pravi biser foruma i naš učitelj.
Ja sam se konačno najela sunčanica, slike ću stavit čim stignem i ako budemo živi. Svugdje preporučuju blanširanje prije zamrzavanja, a zašto nebi moglo dinstanje sunčanica i šampinjona. Imam još gljiva za 2 večere . |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Şvaka čast! Hvala na jezgrovitosti.
Probat ću za vikend poslikati ovo carstvo koje me okružuje, jer bez obzira na jestivost stvarno impresioniraju. |
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Preslice se razlikuju od pupavki i muhara po tome što nemaju vjenčić na stručku!
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ima 20-ak vrsta preslica (pogledaj 1 dio enciklopedije) i sve su jestive. U sirovom su stanju otrovne, zato ih treba dobro termički obraditi prije jela da se otovi unište. Preporuča ih se prije samog pripremanja prokuhati 5 minuta u kipućoj vodi i nakon toga pripremati na željeni način. Inače, Božac ističe da su preslice odlične jestive gljive.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sjajna hrastovka se može piti kao čaj, a vjerojatno staviti i u med i ulje.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo zadnje dva linka, sad bi trebali raditi:
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo me opet, jučer sam se preforsirao izvlačeći drva, pa sam danas samo lutao po šumi i vidio na desetke vrsta gljiva. Jako mi je žao što nemam nekoga kao što je cordyceps, da mi barem svrsta gljive u neke rodove i skupine, da ne zurim u njih kao potpuna neznalica.
Od poznatih sam prepoznao preslicu u raznim stadijima nicanja, pa bih vas molio da mi kažete nešto o njenoj jestivosti i mogućnosti zamjene s otrovnima. U početku je tamno smeđa i zatvorena, da bi se laganim otvaranjem i poravnavanjem klobuka (bude potpuno ravan) i boja promijenila u svjetlosmeđu. Pretpostavljam da ni jedna slična gljiva nema guste crtice - reckice u krug po rubu klobuka. Usput, enciklopedija gljiva me razočarala - 1. dio 450, 2. dio 600 kuna, a o svakoj gljivi tek po jedna slika i vrlo malo vrlo krupnog teksta. Za amatere baš i nije. |
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala na odgovorima. Zadnja dva linka se ne mogu otvoriti. Uspjela sam nešto naći po riječima u linku.
Jedna mi stvar nije jasna. Može li se sjajna hrastovka naći u našim šumama? I na koji način se može konzumirati (izuzev u alkoholu, imam alergiju na njega). Bi li se mogla staviti u med ili ulje, piti kao čaj ili se isključivo konzumira kao gotov proizvod? |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
I da, lisičica zbog žilavog vlaknastog mesa spada u teže probavljive
gljive, ali nisam nigdje pročitao da opterećuje zbog toga jetru.
|
||
Odgovori | Stranica <1234 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |